Thursday, June 16, 2011

Sengkuang Cina dan Jaundis

Semalam dah beli sepeket (ke sejaring?) sengkuang cina, nak buat minum..sebabnya..tak nak baby kena jaundis. Ini cuma usahalah, sebab saya pernah terbaca ada ibu yang minum masa preggy, bila bersalin baby tak jaundis. Mungkin orang kata jaundis ni normal lah..ramai baby yang kena, tapi kalau boleh saya tak nak peritiwa lama berulang kembali sebab;

1-sedih tengok najihah asyik kena cucuk je untuk ambil darah dulu..menangis maknye ni hah..najihah dah la kecik je masa lahir, kapas tutup tmpat cucuk amik darah tu besar lagi .. :)

2-Tak nak duk spital lama-lama, masa bersalin najihah kat serdang, saya duk la hostel untuk ibu-ibu tu supaya boleh jaga najihah yang kena phototherapy..hampir seminggu tu sebelum boleh discharge. My mom pulak seminggu duk umah tunggu saya balik dari spital..dahlah dia boleh cuti 2 minggu je untuk jaga saya masa berpantang tu..sedih..mmg sedih..

Memang terbukti sengkuang cina boleh kurangkan/turunkan kadar jaundis, saya dah pernah bagi petua ni pada 2 orang ibu..dan memang berjaya..tapi yang tak sesuainya pi bagi baby yg minum air sengkuang cina tu.. the way it should be is, mak nye yang kena minum air tu, then breastfeed baby..barulah baby boleh dapat khasiatnya.

Apapun, moga usaha ini membuahkan hasil..InsyaAllah.amin.
boleh rujuk di blog ni untuk tengok khasiat sengkuang cina, coz it's a milk booster too.. yeay!

sengkuang cina yang boleh dibeli di pasaraya-pasaraya

FYI: I'm 33 weeks oredi

2 comments:

shiela said...

oh yer ker...anak haku kan dua-dua takder kener kuning rasanyer..ingat-ingat luper dah pasal kuning tuhh..

tapi haku memang kasik derang minum air sengkuang cina..i means sebaik dilahirkan sebelum ader tanda-tanda kuning lagik..sebab mak haku cakap sengkuang cina neh ibarat menghalang dari kener kuning..kalau dah kena baru nak bagi tak gunalah katernyer..tapi memang anak haku tak kena kuning pon..huhu

buat jerkk asal anak kiter tak kena kuning sudah,kang kalo kene kuning sian plak baby tuh..tapi sengkuang cina memang terbaik utk ubat kuning..:)

shiela said...

eh dah 33 minggu yer,bestnyerrrr...wahhh tak sabarnyer *eh haku plak over*

ko take care ehhh..:)

Related Posts with Thumbnails

MY DEAREST

About Me

My photo
This Blog Might Be My Life Journal, To Share Knowledge And Experience,Joy And Sadness. I Hope You'll Learn Something From Here Or Just Leave It If You Find It Rubbish. I Dedicate This Blog to My Family So That, Eventhough Far Apart, They Can Still Feel Our Presence So Near.