Tuesday, August 24, 2010

Resepi Triflfe ku yang super simple


Sorry, tak ada gambar dari tepi sebab tak nampak sangat layer nye. Bahan tak cukup untuk buat 2 adunan. Kena pula saya buat dalam 4 tupperware plastik yang standard tu, lagilah nampak sikit.Kebetulan mak mertua dan kakak ipar datang menyinggah rumah, dapat la bagi sorang satu bekas. 1 lagi bagi dekat akak jiran sebelah.

Lama dah nak cuba buat Triffle (is this a type of pudding?), hujung minggu baru ni baru tercapai. Resepi dapat dari Internet,sumber tak ingat.. Ampunnn tuan punya resepi..andai terperasan sila maklumkan,akan ku backlink kan.

Lapisan ke 4 bawah sekali : Swiss Roll Cake (saya ambilk perisa Blueberry)

Lapisan 3: Custard mix (3 sudu tepung custard, 1 cawan susu sejat/susu cair, 1/2 tin air daripada 1 tin koktel buah-buahan) - mix dulu sampai custard tak bketul baru on api, masak sampai pekat. Yang ni lain kali saya nak gandakan jumlah adunananya ^^

Lapisan ke 2: Buah-buahan daripada 1 tin koktel buah-buahan tadi

Lapisan 1 atas sekali: 1 kotak campuran Jelli NONA (perisa tak ingat, tapi kaler merah la) - masak ikut panduan pada kotak.

Simple sangat resepi ni,saya buat around 30 minit dah siap. Bila dah keluarkan daripada peti sejuk dan makan masa buka puasa memang besttt..

HAPPY TRYING (^__^)

7 comments:

transformed housewife said...

kalau Trifle mat saleh ada whipped cream, strawberry atas whipped cream utk melazatkan lg dan sudah tentu menggemukkan lg bdn. hehe

shi3la said...

sedap tak..??tak pernah cuber pon triffle nie..tajuknyer pon dah gayat haku nak buat...macam puding gak eh rasenyer..haku puding tak baper suker la...tapi kek haku suker..

sz | m.s.s said...

penah mkn triffle tp tak penah buat sendiriksss...
mmg sedapppp..yummy! :)

mila.ibunajihah said...

Kak nur- betul tu, rasanya dia tak pakai la swiss roll ni, pakai biskut lady's finger ke haper tu..hehe, sy wat ni versi mesia, tn pya resepi tu makan ngan whipped cream..wah terangkat..

mila.ibunajihah said...

shiela-boleh tahan la..bagi aku yg tak pernah makan trifle sebenar ni sedap da..ehehe..ni gabungan puding n kek la rasanya, fusion hehe..

mila.ibunajihah said...

sz- mmg yummy! nak-nak baru kuar peti sejuk tu...nyaman..hehe

hazila said...

Salam ziarah

Related Posts with Thumbnails

MY DEAREST

About Me

My photo
This Blog Might Be My Life Journal, To Share Knowledge And Experience,Joy And Sadness. I Hope You'll Learn Something From Here Or Just Leave It If You Find It Rubbish. I Dedicate This Blog to My Family So That, Eventhough Far Apart, They Can Still Feel Our Presence So Near.