Tuesday, October 5, 2010

Hati-Hati Bila beli Candy Untuk Anak Anda

Candy or bahasa kita gula-gula yang manis dan berwarna-warni, kadang ada macam-macam bentuk tu maybe diperbuat daripada Gelatin BAB1.. BABI!

Beware mommies..kat dalam shopping complex tu slalu ada booth tepi-tepi or tengah-tengah yang jual candies,all sorts of nuts and junk food..biasa beli pakai gram or scoope tu..sebab ada yang tidak diketahui tahap ke HALALannya.


All the colours memang easilly attracts children,  



but the fact is, these candies may not be HALAL at all..MasyaAllah.

Sharing Is Caring..

12 comments:

sz | m.s.s said...

ya allah...takutnya...budak2 kat umah ni pun suka sgt mkn jeli2 colorful tu...kena belajar buat sendiri la gamaknya nih...dia macam agar2 disira ngan gula je kan...

Farra said...

tu la mila..risau juga..kami mmg tak beli..tp bila jalan raya umah org, ada plak gegula ni dan bebudak pon melantak ler..eee risau2.

L@n@ said...

kite mmg x ajar anak2 mkn candy cenggini ..

transformed housewife said...

takut betul skrg sbb kat Msia ni kena hati2 pasal mknan. Masa kat NZ dulu, mmg sy baca semua label dan periksa dulu semua bhn2.

Lynn Nasir said...

salam,

saya kalu lalu booth jual junk food kat tesco tu mesti cepat2 jln terus. paling parah pun beli biskut. mmg ada rasa "halal ke ni?" tp sbb anak2 kecik lg, senang je nk kawal..hehe!

Drama Mama said...

hahh...risau gak eh...yang kacang2 and asam2 tu semua jenis scoop2 ni ada jugak ka yang tak halal eh? takut pulak main beli ja!

http://twinkywinkystars.blogspot.com

mila.ibunajihah said...

suzi- tu macam resepi agar2 kering ek, buleh cube la kot..hehe, demi anak kan.

mila.ibunajihah said...

Farra- ye..betul tu, kadang org tlepas pandang benda camni.Sian kat anak-anak kita

mila.ibunajihah said...

Lana- Bagus tu.. =)

mila.ibunajihah said...

K.Nur- kat mesia pun kena hati2 ek.. skrg nio macam2 cara alkafirun nak masuk dalam kita kan..=)

mila.ibunajihah said...

Lynn- Wsalam, ye, dari kecik la kita kawal. bila da tau cenggini lagi la kita kena overacting skit..hehe

mila.ibunajihah said...

Drama Mama- yang lain2 tu pun I suppose kita kena hati2 gak la, huhu..skrg ni mcm2 dah cabaran orang islam ni.

Related Posts with Thumbnails

MY DEAREST

About Me

My photo
This Blog Might Be My Life Journal, To Share Knowledge And Experience,Joy And Sadness. I Hope You'll Learn Something From Here Or Just Leave It If You Find It Rubbish. I Dedicate This Blog to My Family So That, Eventhough Far Apart, They Can Still Feel Our Presence So Near.