Thursday, December 2, 2010

Nak menipu sangat lah tu..

KES 1
ada sesiapa lagi tak pernah dapat sms camni?

'Ini ayah Tlong masukkan credit 30RM ke nombor baru ayah 0128142857 Ayah lagi ada msalah kat balai police. Pasalmane ayah btuh skrang." (daripada : +6285250887592)

Ini adalah kali kedua saya dapat sms camni, yang pertama tu isi lebih kurang camni juga tapi ada spesifik lagi si polan ni mention 'kredit Mexis' ye..typo disitu..MEXIS..hehehe...

Persoalannya?
-Ayah saya tak pakai topup..tapi bill
-I call my dad Babah..not ayah
-Kenapa spesifik nak RM30 or 30RM as he says, klu anakanda mu yang sebenar nak topup RM10 je tak boleh?
-Ayah saya bukan Indonesian..aiyoss..

Ni mesti sindiket ni, tapi rasanya tak ramai la terkena, sebab tang slang je dah fail..kan??

KES 2
Baru ni saya ada terima satu phone call yang mengaku diorang ni dari Credit Card Center nak buat pengesahan akaun. This guy boleh sebut nama saya full name dgn konfident. Tapi saya reject phone call tu sebab;
-dia tak sebu bank apa
-dia call guna handset no (tapi nombor sudah hilang lohh..tak bleh nak provide, tapi start with 014xxxxxxxxx)

After saya reject, dia tak call semula pun..so sah la penipuss.. coz bila tanya credit card center yang sebenar diorang kata diorang takkan call guna handphone!

So, Hati-hati jangan terpedaya

6 comments:

Drama Mama said...

hek eleh! macam2 la cara depa ni nak menipu...bengong betoi!

http://twinkywinkystars.blogspot.com

miss nina said...

kena xtra hati dengan sindiket. pengalaman saya, pernah orang dari credit centre kunun-nya nak offer astro. erm..astro takde pun takpe dik :)

Diyana Zulkifli said...

huhu..saye pun kdg dpt jg sms menipu cm neh.benci tau

Lynn Nasir said...

salam,

hehe..silap org le, sesukati je nk mintak top-up :p

transformed housewife said...

mcm scams skrg. mmg kena hati2 jgn bg maklumat2 peribadi kita pd sbrgan org yg telefon.

mila.ibunajihah said...

drama mama- yupp..that's what i thought ..hehe

miss nina-nice of u to drop by dear..btul tu..sindiket2 ni da makin byk plak,ambik kesempatan

diyana-agaknya no fon kita kena jual tak? tu yg penipu2 ni ada ramai contact list..hehe

lynn-wsalam, tu la pasal..patut bagi sesamer geng indon jugak tu

Kak Nur-trima aksih kak..betul tu, mmg slalu kena hati2

Related Posts with Thumbnails

MY DEAREST

About Me

My photo
This Blog Might Be My Life Journal, To Share Knowledge And Experience,Joy And Sadness. I Hope You'll Learn Something From Here Or Just Leave It If You Find It Rubbish. I Dedicate This Blog to My Family So That, Eventhough Far Apart, They Can Still Feel Our Presence So Near.