Saturday, March 5, 2011

Minum susu apa Masa Pregnant?

Ada Pregnant mom yang tak boleh minum susu masa pregnant kan?
Saya ok je, kalau muak tambah la horlicks sikit ke..or milo ke..dalam bancuhan susu tu
supaya boleh masuk gak
tak pun beli siap-siap susu yang dah berperisa, vanilla ke..chocolate ke..

Baru ni saya dah habiskan 2 tin susu, satu Anmum dan satu lagi Mamil Mama, lepas tu tak beli dah..
opt for susu dutch lady yang kotak..ambil Strawberry..memang best! Tapi susu ni kena letak dalam peti sejuk, so kalau rasa nak minum susu to aid a better night sleep takkan nak minum susu sejuk kan??

So rasa nak beli susu tepung yang biasa je..macam Fernleaf ke, Dutch Lady ke..not the usual pregnant mom's milk.

Pendapat kawan-kawan...kalau Pregnant memang kena minum susu preggy ke? or asalkan minum susu pun dah cukup bagus?

p/s: susu pregy pun mahal dowh..hehe..

12 comments:

=sz= said...

ihiks,
saya masa pregnant memangggg kurang minum susu,
sebab nnt nak teruwekk2...
so doc kata ok klu takleh minum lagi tp make sure makan pil kalsium + makanan berkhasiat la ...
:)

Farra said...

2 tin?? Sy kagum dan tabik spring kat milaa
Sy anak no 1-3 beli 1 tin, last2 buang sbb xpired. So no 4 langsung x beli
Sy mkn pil calcium je..huhu jgn contohi
Owh ms preggy elok kot susu pregy..tp asal minum susu dh ok..ay kdg2 amik fresh milk je

Lynn Nasir said...

boleh je beli susu family tu, cuma compare kandungan calcium dlmnye. amik the highest one. amik supplement calcium je pun ok utk mlm2 :)

Em's Family said...

haah, kalau saya, tak kisah kot minum susu ape, janji susu, tapi mungkin lah kalau minum susu mengandung ni dia ade formula untuk anak dlaam perut sekali.. tu la kot yang membezakan ...

Confession of a Coffeeholic Momma said...

i didnt drink any milk... or susu for preggy mom. even preggy multivitamin pun selalu mengelat. hihihi.. alhamdulillah anak kluar sihat, besar & yes.. tulang keras. ;)ni br seminggu lebih, dah reti nak angkat2 kepala sendiri dah.

so i guess balance diet is the right answer here. i think the only form of susu i have is the milk i letak dlm my decaf kopi for brekkie.

ICA said...

Mila, ica pun tak minum any milk during pregnant this time except my 1st pregnancy saja. I take vitamins instead. But of course drinking milk is good for you kan cuma ica ja yg tak buat..huhuhu...

miss nina said...

anyway, semoga sihat2 je mummy mil :)
makan la apa2 jua yg boleh menambahkan khasiat ye. nak bagi nasihat, tak pandai sangat :)

♥ Che NamNam ♥ said...

haku time peknenkan Abglong memang minum susu ajer,kejap susu kejap soya..memang tak minum lain dah abglong keluar pon putih macam susu..kehkehkeh

tapi tang adiknyer plak susu tak boleh masuk langsung,asal minum jerk muntah tapi hari-hari minum neslo.tak pernah mis tau pg ptg siang malam neslo,adik keluar pon color neslo..kahhhhhhh...

♥ Che NamNam ♥ said...

eh lain soklan lain plak yang haku komen..redha jerk lah yer..hahaha tak paham bahasa diyer neh,maafkanlah diyer..

Drama Mama said...

hahh i pun didn't like drinking milk dulu tapi kena paksa gak. minum anmum ja dulu...i'm not sure bout other type of milk ok ka tak. should be no problem kot kan?

http://twinykwinkystars.blogspot.com

Diyana said...

diyana mnm fresh milk.tp tk slalo la..selang2 hari ;)

Diyana said...

jom join telekung jersey GA diyana. hadiah utamanya telekung untuk anak dan ibu ;)

http://siahsekeluarga.blogspot.com/2011/03/telekung-jersey-ga.html

Related Posts with Thumbnails

MY DEAREST

About Me

My photo
This Blog Might Be My Life Journal, To Share Knowledge And Experience,Joy And Sadness. I Hope You'll Learn Something From Here Or Just Leave It If You Find It Rubbish. I Dedicate This Blog to My Family So That, Eventhough Far Apart, They Can Still Feel Our Presence So Near.