Sunday, February 27, 2011

Air Travelling Tips With a Happy Toddler Explorer

This march we all will be air travelling balik Kampung..yeah-yeah..balik KK..

But my most concern besides my pregnancy ni adalah handling a happy Explorer..saper lagi kalau bukan Cik.Najihah. She hates terperuk dalam ruang tertutup lama sangat.. I think most kids pun sama, tapi saya cuma tak nak dia throw tantrums..that's all.

Since we'll be travelling in the morning, so najihah adalah dalam keadaan tip-top, maksudnya..segar bugar lepas bangun tidur. I've tried travelling masa dher sleep hour before, tapi tak menjadi, makin teruk hader...sebab cik.najihah ni jenis kalau mengantuk, dia akan mengamuk if kita paksa tidur sedangkan dia rasa it's still worth to keep awake..nak main..lawan lagi itu ngantuk..padahal mata dah layu. so cuba utk travel masa dia fresh pulak, at least the only tantrum trigger maybe adalah lapar.

So, setakat ni my preparation adalah provide 1 file bag contain's
1-drawing block
2-few colourful paper
3-glue
4-crayons
5-stickers

dan dah booking kat BookXcess few Dora The Explorer and Toy Story Books yang akan jadi surprise for her during the flight, simpan dulu sampai hari flight baru la bawak keluar.  Thanks to Ica for telling me about this super hebat Bookshop..mmg syurga penchenta buku laa.. (Cik Yona and Cik Lyd..aku tau korang pun akan suka ini kedai)

So, I'm expecting an ART & STORY TELLING sessions during the 2 and half hour flights tu..ho ho ho.
asalkan dia tak meragam sudahlah, segan juga kalau anak kita duk meraung dalam kapal kan.

Actually, saya dah apply method ni dalam flight sebelum ni, few months before, tapi masa tu dia much smaller than these days kan, so dia agak takut orang, sekarang ni sudah berani menyapa orang loh..pening-pening kalau dia merayau-rayau terus dalam flight tu.

dalam post Aktiviti Menyelamat ni juga saya ada share few tips when travelling with todler.

Any mommies yang biasa travel with kids? share la idea lagi.. :)

8 comments:

transformed housewife said...

ooo kg kat KK. Org Sabah rupanya. 2 1/2 hours ok lg. Dulu masa kami nak balik Msia dr NZ, 9+ hours! Dah tak tahu nak buat apa bila dah nak dekat2 sampai sbb anak2 Knur adala meragam sikit.

mila.ibunajihah said...

ye kak nur,9 jam lg la lama ek..tp maybe ada 2 beradik so ada la geng nak bergurau senda dok.

Diyana said...

wah boley amik tips ni utk balik beaufort next time.gege.

miss nina said...

wah..since dah ada anak kecil kena xtra attention eh?

well.. good info then.

that bookstore for sure will be haven for me.

mila.ibunajihah said...

Diyana- sila la ambil mana-mana tips yg sesuai, budak2 ni kadang beza2, ada yg boleh tido mcm tu je klu kita pujuk, bagi yg lg suka explore mak pak kenala kreatif

mila.ibunajihah said...

miss nina-klu jalan darat kita bleh bhenti mana2 klu anak bosan, tp klu dlm flight? satu kapal kenal kita nnti..haha..baik amik precautions

=sz= said...

anak2ku itu sukaaa je naik flight ...
yup setuju ngan aktiviti dlm tu...
last year sarah dok baca magazine kartun yang dia beli kat kuching ... travel dlm sejam+ je pun...

masa p KK dulu dia kecik lagi, tak igt dah...rasanya dia tidur je kot...kuikui

Akshita Kaur said...

Book Cheap Air tickets for air travelling with Yatra.com. Choose from the extensive options of fares for domestic and international destinations at unbeatable rates. Yatra Coupons

Related Posts with Thumbnails

MY DEAREST

About Me

My photo
This Blog Might Be My Life Journal, To Share Knowledge And Experience,Joy And Sadness. I Hope You'll Learn Something From Here Or Just Leave It If You Find It Rubbish. I Dedicate This Blog to My Family So That, Eventhough Far Apart, They Can Still Feel Our Presence So Near.