Thursday, February 10, 2011

Baru Ku Tahu Trick nya..

Siapa biasa nampak kat pasar malam yang kentang dibuat macam spiral/spring  tu, deep fried dan ada berbagai perisa?? nampak sedap..best.. satu cocok tu dalam RM3.50 kalau tak silap.

3
sumber gambar dari Google

Saya pernah la beli sekali, sebab selalu pi pasar malam ni, waktu tak malam mana pun, petang-petang gitu.. so gerai kentang spiral ni sama ada tak bukak lagi, atau baru nak setting...lambat tau bebudak ni bukak gerai..sebab diorang tahu target market sentiasa ada..saper suruh akak datang awal katanya (ni tipu je..ahaii)

Masa berBlogWalking ke blog Hana...sekali ternampak satu gambar masakan dia yg cukup menarik..iaitu spiral/spring potato ni..aikk..hebat ni..mesti tengok

biasa kat pasar malam diorang ada mesin pemotong khas untuk jadikan kentang jadi bentuk camtu, tapi melalui blog Hana saya dapat tahu guna pisau nipis yang tajam pun dah boleh jadi daaa..

Baru tahu trick nya..so untuk ibu-ibu, lepas ni tak payah beratur panjang da kat pasar malam tu, jom kita wat sendiri...tapi resepi yang hebat-hebat cam perisa BBQ ke cheese ke menda tu saya pun tak jumpa lagi...dah ada kita share key..

Enjoy the trick dan Thanks a lot to Hana yang berjaya membuka satu lagi cabang ilmu buat ibu-ibu.

9 comments:

Diyana said...

diyana sukeeee sgt!slaloo beli ms nk tgk wayang.tp kan..mcm x rjn je nak tekun potong potato jd cantik pusing2 camtu...hehe.

Drama Mama said...

wahhh i pun teringin nak beli ni tapi tak pernah lagi beli. sedap eh? nak try la buat sendiri!

http://twinkywinkystars.blogspot.com

miss nina said...

wah...mesti cuba ni. rasanya tidaklah susah sangat.

barangkali utk perasa sekian2..kita boleh mix with own own citarasa macam dip in 1000 island sauce ke

mila.ibunajihah said...

Diyana- kalau barisan beraturnya tak banyak mana ok la nak beli...kalau dah bagai semut dihurung haru jugak nak rempuh..hehe

mila.ibunajihah said...

Drama Mama- kalau kena dgn citarasa mmg sedappp...klu buat sendiri bleh pelbagaikan maybe the dipping sauce. or bleh cuba marinate dlu sblm deep fry tu..best.

mila.ibunajihah said...

miss nina-yeah..gud choice..tapi mayo n sos cili pn da sedap..yummy

Nur Misnan said...

wahhhh mama.. arigato
esok nak buat kentang twist..

Lynn Nasir said...

tak pernah nk beli pun because its potato on skewer. hehe..pelik..pelik..

tp its very easy to make, mari kita sama2 buat kat rumah aje :p

mila.ibunajihah said...

Nur Misnan- sama2..nnti share la hasilnya di blog :)

Lynn- ye..bila ada masa dan peluang akan ku kerjakan kentang2 kat umah tu..hehe,senang je kan rupanya mentwist tu.

Related Posts with Thumbnails

MY DEAREST

About Me

My photo
This Blog Might Be My Life Journal, To Share Knowledge And Experience,Joy And Sadness. I Hope You'll Learn Something From Here Or Just Leave It If You Find It Rubbish. I Dedicate This Blog to My Family So That, Eventhough Far Apart, They Can Still Feel Our Presence So Near.