Saturday, October 9, 2010

Kisah Kami di Tol Temerloh

Alkisahnya baru-baru ni kami ke KL untuk tugasan rasmi, sambil melawat sedara mara dan my SIL yang baru bersalin . Semasa bertolak, duit dalam wallet memang ada, tapi tak la lebat...sebab tak ambil duit lagi..hehe.

Nak dijadikan cerita, kami gerak dalam pukul 6 petang. My hubby plan nak ambik duit, tapi saya dah divert kan perjalanan tu pi beli susu najihah dulu, sebab da nak habis, leceh pula kalau habis malam. Since tempat susu dijual dah laluan lain daripada laluan ke bank, my hubby kata ambil duit kat ATM kat stesyen minyak je lah.

Ok, duit dalam wallet ku ada dalam RM70, susu najihah RM54.90- Isomil kan..uhuks. Bila singgah kat stesyen minyak chendor tu, ATM tadak, tapi bukan main lagi beli air tin,cikedis bagai..ala-ala macam nak piknik pula. Bila singgah kat Stesyen minyak yang kat Cherating pun sama, tadak ATM! so kami decide untuk masuk juga highway sebab expect kat R&R Temerloh or Gambang ada ATM.

Cut the story short, dua-dua R&R dan stesyen minyaknya tak ada ATM..so how? bila kira balance duit kami berdua ada dalam RM12  (da campur syiling..uhuks..) je.. panik sudah datang.


imej yang digoogle


Kami decide untuk masuk Tol Temerloh dan carik ATM kat pekan Temerloh...dengan doa dalam hati moga-moga tol lebih kurang Rm12 jek.. kami pun masuk, tol ni jenis tak lenggang sangat jugak, sebab kejap je ada 1-2 kereta belakang kami beratur sama.

Bila turn kami sampai, guess how much the toll is..RM15.30!! mana nak cekau lagi RM3.30!! dengan muka merah padam saya cakap kat adik kat kaunter tol tu...'adik,minta maaf.. cash kami tak cukup ni, ingat kan R&R ada ATM, tu yang masuk tol ni nak pi pekan temerloh ambil duit'..

Selepas 'menimbang tara' (adalah dalam 2-3 saat) Adik tol yang cute tu (aii..puji nampak)  pun cakap.. 'Akak, saya lepaskan, tapi datang balik lane ni sebelum kul 10 ye, sebab lane ni nak tutup dah, akak pegi straight, masuk kiri,ada petronas, hah..situ ada ATM'...dia angkat pagar (bukan dia 'angkat'..dia tekan button apa ntah..)...lepaskan kami..
wowww..legaaa..

Bila pi bayar balik hutang tol tu, guard yang jaga dekat pondok tol budak pompuan tu cakap..memang biasa jadi tak cukup cash gini, tapi biasanya  diorang akan minta salinan IC sebagai bukti..humrmm..masa turn kitorang adik cute tu percaya 100% sebab nampak cik.najihah kot..dia sian kat budak.

Peringatan untuk kami!

1- Never masuk Tol tanpa duit cash or topup kad Touch&Go yang secukupnya (sebab mungkin bukan semua orang tol baik cam budak tu..kot ada yang suruh tinggal handfon ke haper..naya je)

2-Tak semua R&R atau stesyen minyak atas highway ada ATM.. (ke kitorang yang da tlepas pandang??)

3- Adik-adik kat Tol Temerloh baik-baik, mesra dan cute =)

4-paling penting...kalau niat perjalanan kita baik..insyaAllah akan dipermudahkan walaupun ada cobaan nya..

Apa pun..it's an adventure yang memberi pengajaran.. yelah..Manusia kan Mudah Lupa.. =)

6 comments:

Diyana Zulkifli said...

wah.kampung suami mila kat ne ek?klu diyana balik kampung mak di temerloh,mmg exit ikut signboard tuh lah...hehe.

sz | m.s.s said...

wahhh sangatttt mendebarkan ...
syukur ada adik yg sgt baik hati tu ye...
tgk mila anak beranak boleh dipercayai tu...tu yg Allah bukakan hati dia nak membantu tu... :)

Lynn Nasir said...

fuh, selamat yek? alhamdulillah..

yelah, apa2 hal berbalik pd niat. jika niat baik krn Allah swt, insyaallah Dia permudahkan..

sila jgn lupa bwk duit utktol :D

JOM JOIN CONTEST!

fndrocka said...

Haa bagus bagus.kalau aku tak cukuo duit nak bayar tol..tak payah gelabah lah kan kran..bagi senyuman paling ikhlas dulu ye tak.

CatlinaFly said...

sy pulak, masa peknen, pernah gi makan kat batu pahat, dua2 tertinggal wallet/purse!haruuu...handbeg memang bawak, amsa tu ade keluarkan purse nak susun2 kad2 dlm tu, sekali lupe nak masukkan balik..

alkisahnye lepas makan baru perasan duit tarak...total rm12 makan dua org..korek2 poket handbeg, adelah rm10.00(i jenis sorok2 duit dlm handbeg manatahu emergency nak pakai)..hubby memang mula2 nak balik amik duit pastu dia suh sy tunggu lah jap kat kedai tu(30 minit jarak nak balik umah actually)...tyhen dia belek2 dlm kete, jumpe lah duit syiling sebnyk rm2 genap..hadoih..kena bebel sepanjang nak balik tu..tapi hubby pon sama, awat tertinggal dompet gak?hahaha

miss nina said...

haaa..macam cter saya baru2 ni, balik dari bangi ingat nak p atm area pagoh (muar) . sekali atm out of service di situ.

singgah bhp isi minyak full tank..hehehe
mujur la pastu ada R n R machap, singgah sebentar untuk draw duit.

at least kita belajar sesuatu kan?

Related Posts with Thumbnails

MY DEAREST

About Me

My photo
This Blog Might Be My Life Journal, To Share Knowledge And Experience,Joy And Sadness. I Hope You'll Learn Something From Here Or Just Leave It If You Find It Rubbish. I Dedicate This Blog to My Family So That, Eventhough Far Apart, They Can Still Feel Our Presence So Near.